030-Luz de noche

Subtilesa i misteri.

Obra
  • 030
Nombre
  • Llum de nit
Ciudad y fecha
  • Besalú, Març de 1990
Duración
  • 7'
Instrumentación
  • piano
Estreno
  • Besalú, Esglèsia de Sant Julià (Teatre Municipal) 5 d'Agost de 1990 Piano: Josep Maria Gironell

Primer experiment musical amb forma de sonata. La forma sonata és una estructura de distribució d'idees musicals desenvolupada principalment durant el segle XVIII, el que musicalment anomenem classicisme, i explotada a la seva màxima expressivitat per compositors com ara Mozart, Beethoven o Haydn.

La forma sonata consisteix en exposar a l'inici dos temes contrastants entre si, ja sigui per la seva particularitat (per exemple un primer tema més enèrgic i un segon tema més líric) o be per fer-ho en tonalitats diferents. Normalment s'acostumava a fer el segon tema en el to de la dominant del primer, vol dir això que si el primer tema es feia en Do Major, el segon tema corresponia fer-ho en Sol Major. Després de l'exposició dels dos temes principals i els seus respectius enllaços venia el desenvolupament, que era una mena de secció amb caràcter relativament improvisatori sobre el material exposat. La forma sonata finalitzava amb la reexposició dels dos temes inicials aquest cop en la mateixa tonalitat. Aquesta és bàsicament l'estructura principal de la forma sonata, encara que l'hem d'entendre de manera lliure, ja que els seus primers desenvolupadors que he anomenat abans varen experimentar molt sobre ella de manera bastant lliure.

En aquest cas, es tracta d'una forma sonata lliure, per exemple, el tema secundari quan s'exposa per primera vegada no el faig en el to de la dominant, i en la reexposició no canvio cap tonalitat, a més de molts temes nous que sorgeixen en el desenvolupament, d'entre moltes d'altres llicències.

Però tot i així no queda desfigurada del tot la intenció original de fer el treball en forma sonata, es pot entendre al llarg de la peça que estem en aquesta estructura de manera clara.

El nom de la peça expressa la seva intenció de posar llum a llocs a on normalment n'hi ha foscor, per lo que el seu caràcter subtil i misteriós impregna tota la peça, amb un estil musical d'esperit romàntic.

L'obra anava dirigida originalment al pianista Josep Maria Gironell, bon amic i company meu en aquella època, el qual la va estrenar.

Obra inclosa en l'espectacle Concert amb Col·laboradors (1992)

 

Llum de nit (6'07):

   Download

    

 
  • Piano: Paco Viciana
Concert a St. Julià de Besalú el 12 de juliol de 1992